Στο νότιο άκρο της ακτής της Νορβηγίας, το εύστοχα ονομαζόμενο «Under», ένα ημιβυθισμένο εστιατόριο προσφέρει εξαιρετικό φαγητό ανάμεσα στα ψάρια.

Αν και το φιλόδοξο έργο της βραβευμένης αρχιτεκτονικής εταιρείας Snøhetta με έδρα το Όσλο δεν είναι το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο στον κόσμο. – (το υποβρύχιο εστιατόριο Ithaa του θέρετρου Conrad Maldives Rangali με υποβρύχια δωμάτια ξενοδοχείου πήρε αυτόν τον τίτλο όταν άνοιξε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία). – είναι όμως το μεγαλύτερο υποβρύχιο εστιατόριο στον κόσμο και αποτελεί την πρώτη δομή αυτού του είδους στην Ευρώπη.

Η Snøhetta σχεδίασε το εστιατόριο έτσι ώστε να ενσωματωθεί στο θαλάσσιο περιβάλλον της παράκτιας άκρης του Lindesnes, της νοτιότερης περιοχής της Νορβηγίας. Οι χοντροί τσιμεντένιοι τοίχοι του -.το εξωτερικό του οποίου αφέθηκε σκόπιμα χονδροειδές για να χρησιμεύσει ως τεχνητός ύφαλος για τα μύδια.- κατασκευάστηκαν για να αντέχουν στις περίφημες δραματικές καιρικές συνθήκες της νότιας Νορβηγίας.

1/ 6   Η περιοχή Lindesnes είναι γνωστή για τον άστατο καιρό της, ο οποίος μπορεί να αλλάξει από ήρεμο σε θυελλώδη αρκετές φορές την ημέρα. Φωτογραφία Ivaar Kvaal

Η διακόσμηση του εστιατορίου, δεν αποτελεί έκπληξη, δεσπόζει το θέμα του ανοιχτού ωκεανού σε μεγάλο βαθμό. Από την είσοδο στο ισόγειο, το κτήριο οδηγεί τους επισκέπτες σε ένα μπαρ σαμπάνιας, όπου η διακόσμηση είναι εμπνευσμένη από την παραλία και τα κοχύλια ενώ ένα λεπτό κάθετο παράθυρο αποκαλύπτει τη σταδιακή μετάβαση του εξωτερικού περιβάλλοντος από την ακτή στη θάλασσα.

Καθώς οι επισκέπτες κατεβαίνουν τις σκάλες, τα πάνελ οροφής με επένδυση από βελανιδιές και ύφασμα μιμούνται τις φυσικές αποχρώσεις ενός ηλιοβασιλέματος πάνω από τον ωκεανό, το οποίο οι σχεδιαστές της Snøhetta εμπνεύστηκαν ως ”μεταφορά” για το «ταξίδι της κατάβασης από τη στεριά στη θάλασσα».

2/6   Στο εσωτερικό, η διακόσμηση δημιουργεί ένα περιβάλλον εμπνευσμένο από τον ωκεανό. Φωτογραφία Ivaar Kvaal

Από εκεί, ο επισκέπτης οδηγείται στην ευρύχωρη υποβρύχια τραπεζαρία (η οποία μπορεί να φιλοξενήσει έως και 40 άτομα) και βρίσκεται 5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Βόρειας Θάλασσας. Διακοσμημένη με σκούρο μπλε και πράσινο, η τραπεζαρία διαθέτει ένα τεράστιο παράθυρο που εκτείνεται σε όλο το μήκος του εστιατορίου.

Σαν μια γιγάντια μάσκα κατάδυσης, το ακρυλικό πάνελ επιφάνειας 10×3 μέτρων προσφέρει στους επισκέπτες μια πανοραμική θέα στον αμμώδη βυθό και τους κατοίκους του, τα διάφορα είδη ψαριών και μερικές φορές ακόμη και φώκιες.

3/6   Το τεράστιο παράθυρο της τραπεζαρίας προσφέρει θέα στον βυθό καθώς αλλάζει κατά τη διάρκεια των εποχών και τις ποικίλες καιρικές συνθήκες. Φωτογραφία Ivaar Kvaal

Το Under υπόσχεται επίσης ένα μενού με επίκεντρο τα θαλασσινά, αντάξιο της θέας του εστιατορίου. Ο Δανός σεφ Nicolai Ellitsgaard Pedersen, παλαιότερα σεφ του διάσημου Restaurant Måltid, χρησιμοποιεί με αφθονία τα τοπικά προϊόντα—μερικά από αυτά προέρχονται από κοντινά δάση και άλλα από έναν υποθαλάσσιο κήπο.

Ένα πλήρες γεύμα από το Immersion Menu, το οποίο αλλάζει εποχιακά, ξεκινά από περίπου 250 ευρώ χωρίς τα ποτά.

4/6   Το εποχικό μενού του Under εστιάζει σε υψηλής ποιότητας, τοπικά προϊόντα και θαλασσινά με έμφαση στη βιώσιμη αλιεία. Φωτογραφία Ivaar Kvaal

Πέρα από τον φουτουριστικό σχεδιασμό και την τοπική κουζίνα του, το Under (που σημαίνει «κάτω» καθώς και «θαύμα» στα νορβηγικά) στις ώρες εκτός λειτουργίας του χρησιμεύει και ως κέντρο θαλάσσιων ερευνών.

Η μονολιθική δομή φιλοξενεί επιστήμονες που μελετούν τη θαλάσσια βιολογία και τη συμπεριφορά των ψαριών και παράλληλα συνεργάζονται στενά με την ομάδα του σεφ του Under για την βιώσιμη χρήση των προϊόντων της θάλασσας.

Το Under είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακό. Αν μπορεί να επιτύχει τη διπλή του φιλοδοξία, να λειτουργεί ταυτόχρονα ως νορβηγικό οικολογικό ιερό και ως διεθνές γαστρονομικό hot spot, μόνο ο χρόνος (και η παλίρροια) θα το δείξει.

5/6   Πριν από την ολοκλήρωση του Under (εικόνα επάνω), ο οίκος αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού τοπίου, Snøhetta, δημιούργησε την Όπερα στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας. Φωτογραφία Ivaar Kvaal