Go Eco: Οικολογικές πρακτικές για καθαρότερο περιβάλλον.

Τι γίνεται όμως όταν πρόκειται για ανακαινίσεις και κατασκευές?

Στις μέρες μας η πρακτική της οικοδομής και το είδος των υλικών που χρησιμοποιούμε έχει αλλάξει κατά πολύ από τα παλιότερα χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα από την εξόρυξη πρώτων υλών, την παρασκευή και την μεταφορά των οικοδομικών προϊόντων κ.α.

Προβλήματα δημιουργούνται επίσης από τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά και με τη δημιουργία αποβλήτων (μπάζων) που καταλήγουν στο περιβάλλον.

Η καταστροφή που προκαλείται στο φυσικό περιβάλλον και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της φύσης είναι τεράστια.

Eco έργα με χαμηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Στη MetaDesign δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο σχεδιασμό έργων με χαμηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον και υιοθετούμε πιο οικολογικές προσεγγίσεις στην κατασκευή (Ολιστική Αρχιτεκτονική και Οικολογική Δόμηση). Για τον λόγο αυτό ρωτήσαμε τους συνεργάτες μας στην Ascon Constuctions να μας πουν μερικές πρακτικές συμβουλές για να περιορίσουμε τα οικοδομικά απόβλητα και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια κάθε είδους ανακαίνισης.

Με την εμπειρία χρόνων που έχει αποκτήσει η Ascon Constructions αποτελεί πολύτιμη πηγή βοήθειας για εμάς όταν πρόκειται για έργα υψηλών απαιτήσεων.

Παρακάτω σας παραθέτουμε μια λίστα με 9 οικολογικές και εφικτές πρακτικές που μας είπαν.

1. Χρησιμοποιείστε όσες περισσότερες τοπικές πηγές μπορείτε.

Όταν πρόκειται για κατασκευή ή ανακαίνιση όλοι θέλουμε το σπίτι μας να είναι μοναδικό. Ψάχνουμε για ξεχωριστά υλικά, ιδιαίτερα έπιπλα και χαρακτηριστικά αντικείμενα. Ωστόσο, η ναυτιλία και γενικά οι μεταφορές έχουν μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα, ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για ένα μόνο αντικείμενο.

Eνώ είναι καλό να περιηγείστε μέσω internet σε διάφορες αγορές παγκοσμίως, αφιερώστε χρόνο για να βρείτε τα ίδια ή παρόμοια προϊόντα από τοπικούς βιοτέχνες, επιπλοποιούς, επιχειρήσεις με αντίκες ακόμη και παλαιοπωλεία.

Αυτή η προσέγγιση υποστηρίζει την οικονομία της τοπικής κοινωνίας, μειώνει την κατανάλωση, συνήθως εξοικονομεί χρήματα και δημιουργεί σχέσεις που μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τα χέρια που βοήθησαν στη δημιουργία του σπιτιού σας.

2. Αγοράστε πριν κατασκευάσετε.

Επιλέξτε και αγοράστε τα υλικά και το εξοπλισμό του σπιτιού σας από νωρίς. Εάν ο κατασκευαστής σας δεν έχει χώρο αποθήκευσης, νοικιάστε χώρο.

Η προαγορά επιτρέπει στο έργο σας να προχωρήσει σύμφωνα με τον χρονικό και οικονομικό προϋπολογισμό σας.

Το τελευταίο διάστημα λόγω της άνθισης του κλάδου κατασκευών και ανακαινίσεων, οι χρόνοι παράδοσης έχουν αυξηθεί από 2-10 εβδομάδες σε 8-32 εβδομάδες.

Πολλές φορές δυστυχώς οι χρονικές καθυστερήσεις μεταφράζονται και σε οικονομικές επιβαρύνσεις.

Επίσης η πρακτική της έγκαιρης αγοράς σας δίνει την ευκαιρία να επιστρέψετε προς αντικατάσταση τυχόν κατεστραμμένα προϊόντα πριν από τη μετακόμισή σας.

3. Συντονίστε και ενοποιήστε τις παραδόσεις των προϊόντων σας

Χρειάζονται πολλές επισκέψεις σε διάφορα καταστήματα για να αποφασίσετε τι θα αγοράσετε, ωστόσο, μπορείτε και είναι απολύτως δυνατό να ελαχιστοποιήσετε τις παραδόσεις.

Μια καλή πρακτική ειναι να κανονίσετε να παραλάβετε τα πάντα σε ένα ή δύο δρομολόγια, ξεκινώντας από την πιο απομακρυσμένη τοποθεσία

Αυτός ο μικρός προγραμματισμός – που μπορεί να απαιτεί ενοικίαση φορτηγού ή μίσθωση υπηρεσίας παράδοσης – εξοικονομεί χρόνο, μειώνει την κατανάλωση καυσίμου, καθώς και την ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και την ηχορύπανση.

4. Σταματήστε να γράφετε επιταγές.

Πόσο κοστίζει η σύνταξη μιας επιταγής; Πάρα πολύ!

Ορίστε ένα τρόπο πληρωμής χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Με την πρακτική αυτή εξοικονομείτε χρόνο, χαρτί και καύσιμα και είναι η πιο οικολογική προσέγγιση.

5. Πραγματοποιείστε διαδικτυακές συναντήσεις.

Τα περισσότερα κατασκευαστικά θέματα δεν απαιτούν τη συγκέντρωση όλων στο χώρο κάθε εβδομάδα. Επίσης δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι από την έναρξη της πανδημίας, οι περισσότεροι έχουμε εξοικειωθεί με τις διαδικτυακές διαδικασίες οι οποίες προχωρήσαν και αναπτύχθηκαν ουσιαστικά.

Μέσω τηλεδιασκέψεων μπορούμε να συζητήσουμε το σύνολο των σχεδίων, την πορεία του έργου, και των κατασκευών ανεβάζοντας λεπτομερείς φωτογραφίες, βίντεο και αρχεία για συζήτηση

Η MetaDesign υποστηρίζει την πρακτική των διαδικτυακών συναντήσεων με τις ομάδες και τους πελάτες της. Για αυτόν ακριβως τον λόγο, κεντρικό πυρήνα των υπηρεσιών της αποτελούν το e-design καθώς και η υπηρέσια της συμβουλευτικής διακόσμησης/σχεδιασμού μέσω email.

6. Νιώστε σίγουροι με τον 3D φωτορεαλιστικό σχεδιασμό του χώρου σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να κατανοήσουν τα αρχιτεκτονικά σχέδια, αλλά ντρέπονται να παραδεχτούν ότι δεν καταλαβαίνουν πώς θα είναι το σπίτι τους ολοκληρωμένο. Αυτό συχνά οδηγεί σε αλλαγές τις τελευταίας στιγμής και στην εκτίναξη του προϋπολογισμού των υλικών.

Για να αποφύγετε μια δαπανηρή αλλαγή, μην φοβάστε να ζητήσετε μια φωτορεαλιστική τρισδιάστατη απόδοση του χώρου σας. Έτσι θα τον κατανοήσετε καλύτερα και θα νιώσετε πιο σίγουροι για τις επιλογές σας.

Στη MetaDesign προσφέρουμε φωτορεαλιστικές τρισδιάστατες αποδόσεις υψηλής λεπτομέρειας με στόχο την καλύτερη δυνατή απεικόνιση του χώρου. Είναι ένας φανταστικός τρόπος για να δείτε το μέγεθος και τη διάταξη των επίπλων στον χώρο. Μια πρακτική που πραγματικά σας βοηθάει να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις πριν από την κατασκευή.

7. Πουλήστε ή δωρίστε τα παλιά έπιπλα και αντικείμενα

Πριν την ανακαίνιση μπορείτε να δημοσιεύσετε και να πουλήσετε αντικείμενα και έπιπλα που αφαιρείτε από το σπίτι σας σε διάφορους ιστότοπους. Ακούγεται υπερβολική προσπάθεια; Αν δεν επιθυμείτε να μπείτε σε αυτή την διαδικασία μπορείτε να τα δωρίσετε σε φιλανθρωπικά μη κερδοσκοπικά σωματεία της πόλης.

Μπορείτε να δωρίσετε αντικείμενα που δεν χρειάζεστε και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, (έπιπλα, διακοσμητικά, ηλεκτρικές συσκευές κ.τ.λ).

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τηλεφωνήσετε και θα έρθουν να τα παραλάβουν από το χώρο σας δωρεάν.  Τα έπιπλα αυτά κατόπιν διαλογής και αναπαλαίωσης, πωλούνται πάλι στα καταστήματα των οργανώσεων . Με αυτή την πρακτική προσφέρετε έσοδα και εργασία σε συνανθρώπους μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

8. Προωθήστε το χρώμα.

Στις ανακαινίσεις τις περισσότερες φορές περισσεύουν μικρές ποσότητες από διάφορα υλικά όπως: μπογιά, ύφασμα, πλακάκια, ταπετσαρία. Μια επιλογή είναι να δωρίσετε τα υλικά αυτά σε σχολεία, κατασκηνώσεις, κέντρα υποβοηθούμενης διαβίωσης και άλλους τοπικούς οργανισμούς για χρήση σε μαθήματα χειροτεχνίας ή για τη συντήρηση κτιρίων.

Πρώτα όμως επικοινωνήστε μαζί τους και σιγουρευτείτε ότι μπορούν να τα δεχτούν γιατί υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις εσωτερικοί κανονισμοί που εμποδίζουν ορισμένα δημόσια σχολεία να λαμβάνουν απο τρίτους.

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε έναν παραλήπτη, στείλτε το χρώμα σας σε ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης εάν υπάρχει. Επίσης καλό είναι όταν διαλέγετε χρώματα για τους τοίχους σας, να προτιμήσετε τις eco – friendly επιλογές.

9. Έχετε ένα σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων.

Το κτίριο παράγει επικίνδυνα απόβλητα. Τα απόβλητα της οικοδομής – κοινώς γνωστά και ως «μπάζα» – προέρχονται από τεχνικά έργα κατασκευής και ανακαίνισης και από έργα κατεδάφισης. Είναι μη βιο-αποδομήσιμα αδρανή υλικά τα οποία είναι ανακυκλώσιμα.

Τα μπάζα είναι απόβλητα τα οποία πρέπει να πηγαίνουν σε ειδικούς χώρους διαχείρισης, όπου ανακυκλώνονται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία ορίζει ότι υπεύθυνος για τη διαχείριση των αποβλήτων είναι ο παραγωγός τους.

Συνεργαζόμενοι με μια πιστοποιημένη εταιρία, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι απορρίπτονται σωστά. Μια εναλλακτική πρακτική είναι με ειδική άδεια να μεταφέρετε τα απορρίμματά σας σε έναν πιστοποιημένο σταθμό συλλογής. Αν τα μεταφέρετε μόνοι σας, φροντίστε να το κάνετε σωστά έτσι ώστε να μην να βλάψετε τον εαυτό σας ή το περιβάλλον καθ’ οδόν.